Geschiedenis

De islam werd in de 13e eeuw geïntroduceerd in het gebied van de Bengalen. Het gebied ontwikkelde zich tot een rijk handels- en nijverheidscentrum onder het Mogoelrijk tijdens de 16e eeuw. Dit rijk bestuurde het gebied sinds 1576. De eerste Europese handelaren arriveerden in het gebied aan het einde van de 15e eeuw.
De Britse Oost-Indische Compagnie bestuurde de regio en in 1858 werd Bengalen een provincie van Brits-Indië. Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd in Oost-Pakistan.
Oost-Pakistan werd genegeerd door de centrale regering in West-Pakistan (het huidige Pakistan) en het gebied werd gedomineerd door West-Pakistani. Dit was aanleiding voor het ontstaan van strubbelingen en leidde tot een onafhankelijkheidsstrijd in 1971. Op 26 maart begon het leger van Pakistan aan een bloedige onderdrukking van de opstand, hierbij werden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in groten getale vermoord. Majoor Mujibur Rahman verklaarde hierop de onafhankelijkheid van Bangladesh. Hij deed deze verklaring op een zelfgemaakte radio vanuit de havenstad Chittagong. Deze oproep leidde tot de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh die aan meer dan een miljoen Bengali's het leven kostte[4] en ook tot een vluchtelingenprobleem leidde.
India greep hierop in in december van hetzelfde jaar en het Pakistaanse leger gaf zich op 16 december 1971 over, waarna Bangladesh onafhankelijk werd. In 1975 (tevens het jaar waarin Mujibur Rahman werd vermoord) werd Bangladesh een éénpartijstaat, maar het leger greep in en een militaire dictatuur werd geïnstalleerd. Generaal Ziaur Rehman liet in de grondwet het woord "secularisme" vervangen door "vertrouwen in god". De later regerende generaal Ershad maakte van de islam een staatsgodsdienst. Het duurde tot 1991 vooraleer Bangladesh, na 15 jaar militaire dictatuur, de eerste vrije verkiezingen sinds zijn onafhankelijkheid kon houden. De Islamitische Jamaat-e-Islami behaalde toen 12% van de stemmen (in 2001 nog slechts 4%)

Dit is generaal Ziaur Rehman.

Dit is de latere generaal Ershad.