Bevolking


Bevolking

Op "kleine" landen zoals Singapore en Bahrein na is Bangladesh het dichtstbevolkte land ter wereld. Bij het begin van de 20e eeuw telde het gebied dat nu Bangladesh is zo'n dertig miljoen inwoners; dat aantal is nu vervijfvoudigd.[5] De bevolking is vrij homogeen: 98% is etnisch Bengali. De overige 2% bestaat uit niet-Bengali-moslims en verschillende volkeren die in de Chittagong-heuvels wonen.
De belangrijkste religie is de islam die door 83% van de bevolking beleden wordt. Het hindoeïsme is met 16% de andere grote godsdienst. Ook zijn er kleine groepen boeddhistenchristenen enanimisten.

Taal

De Bengali spreken het Bengaals (ook wel Bangla) dat geschreven wordt in een schrift dat lijkt op het Devanagari. Het Bengaals is ook de officiële taal van het land. Het Engels wordt ook nog gebruikt, voornamelijk in de opleidingsinstituten en in de regering. Verder spreken de meeste niet-Bengali moslims het Urdu.


Politiek

Bangladesh is een parlementaire democratie.
Enkele partijen:


Staatshoofd

Het presidentschap van Bangladesh is een grotendeels ceremoniële positie, de macht ligt bij de minister-president die het hoofd van de regering is. De huidige president is Zillur Rahman. De president wordt iedere 5 jaar gekozen door het parlement. De beperkte macht van de president wordt uitgebreid in tijden van een overgang tussen 2 regeringen. De president benoemt de minister-president uit de parlementsleden, hij dient hierbij iemand te kiezen van wie hij aanneemt dat die de steun van de meerderheid van de parlementariërs geniet. De president benoemt ook de leden van de hoogsterechtbank, de Supreme Court.


Regering

De huidige minister-president van Bangladesh is sinds 2008 Sheikh Hasina, zij staat aan het hoofd van de regering. De regering bestaat uit ministers die gekozen worden door de minister-president.


Parlement

Bangladesh heeft een eenkamerparlement, genaamd de Jatiya Sangsad (huis van de natie) met 300 leden. De leden worden iedere 5 jaar gekozen door verkiezingen in districten.


Bestuurlijke indeling


Bangladesh is staatkundig onderverdeeld in zes divisies (bibhag) die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 64 districten (zila).

Interne politieke problemen

Overbevolking is een groot probleem in het land en grote groepen zogenaamde landlozen moeten in gebieden met een verhoogd overstromingsrisico wonen. Hierdoor wordt dit gedeelte van de bevolking geplaagd door vele ziekten. Een ander groot probleem is de vervuiling van het grondwater met natuurlijk voorkomend arsenicum. Dit is voornamelijk een probleem waaraan bijgedragen is door westerseNGO's die het boren van putten als alternatief voor het vervuilde rivierwater hebben aangemoedigd. Arsenicumvergiftiging bedreigt ongeveer 25% van de bevolking. Ook groeit het werkende deel van de bevolking sneller dan het aantal banen in de belangrijkste sector, de landbouw.